fbpx

Webinar: Nyt, interaktivt rollespil stiller skarpt på uenighed


Hvorfor er det vigtigt at sige sin mening? Hvad sker der, når andre fortæller dig, hvad du skal sige og mene? Og har vi overhovedet brug for uenighed i demokratiet?

Det er nogle af de spørgsmål, dine elever bliver klogere på, efter de har spillet Enighedseksperimentet. Rollespillet lader eleverne prøve kræfter med en undervisningsform, hvor konflikten er bærende og elevernes måde at gå ind i uenigheden bliver afgørende.

Frirummet inviterer til et gratis webinar, som klæder dig på til at springe ud i rollespillet sammen med din klasse.

Læs mere om Enighedseksperimentet og tilmeld dig webinaret nedenfor.

Rollespillet Enighedseksperimentet stiller skarpt på unges stemmer i demokratiet. Tilmeld dig Frirummets webinar og bliv klædt på til at spille med din klasse.

Om spillet

Hvordan ville verden se ud, hvis der ikke var plads til uenighed?

I Frirummet har vi udviklet rollespillet Enighedseksperimentet, som får dine elever op af stolene og opfordrer dem til at sige deres mening ved hjælp af en række interaktive øvelser og gåder, hvor de skal afkode skjulte beskeder.

Særligt for spillet er det, at dine elever ikke ved, at I spiller rollespil. I hvert fald ikke til at begynde med. Du er som lærer den eneste, der spiller en rolle, når du indleder undervisningen med at præsentere eleverne for en indkaldelse til at deltage i et testforløb.

Undervejs vil dine elever opdage, at de skal yde modstand mod den organisation, der arbejder for at effektivisere demokratiet, forbyde krig og løse klimakrisen – ved at udrydde uenighed. I løbet af spillet er det op til eleverne selv at forholde sig nysgerrigt og kritisk til det, de møder, bryde rammerne for opgaven og opleve betydningen af at sige sin mening og lytte til andres.

Spillets formål

Formålet med Enighedseksperimentet er at skabe et rum, hvor børn og unge kan eksperimentere med at være i uenighed. Spillet giver anledning til at mærke og grundlag for at tale om, hvorfor det er vigtigt at sige sin mening, lytte til andres og have en fælles offentlig samtale, der kan rumme uenighed og konflikter.

Frirummet har udviklet rollespillet i samarbejde med Thomas Vigild (spilanmelder hos Politiken og underviser i spiludvikling på Vallekilde Højskole), med det formål at skabe et materiale der sætter fokus på vores debatkultur og unges stemmer i demokratiet. 

Enighedseksperimentet bygger videre på erfaringer fra 30 demokratiworkshops, som Frirummet har afholdt på fri- og efterskoler.

Rollespillets målgruppe er 7. – 10. klasse.

Vil du spille spillet?

Så tilmeld dig ét af Frirummets tre webinarer i oktober.

Webinaret klæder dig på til at facilitere rollespillet, og du får mulighed for at stille spørgsmål og komme med feedback til Frirummets pædagogiske konsulent.

Webinaret varer ca. 45 min og foregår på Zoom. Det er gratis at deltage i webinaret og spille Enighedseksperimentet.

Send din tilmelding til emil@frirummet.org. Husk at oplyse hvilken dato, du deltager.

  • Webinar #1: Den 28. oktober – kl. 14.00.
  • Webinar #2: Den 29. oktober – kl. 16.00.
  • Webinar #3: Den 3. november – kl. 16.00.

Josefine Weng, pædagogisk ansvarlig i Frirummet, faciliterer webinaret.

Folk om spillet

» Jeg har aldrig set eller spillet noget lignende i en undervisningssammenhæng. Spillets historie og opgaver provokerer eleverne, udfordrer deres kritiske sans og giver dem stof til eftertanke på nye måder, som er mere huskværdige end andre undervisningsformer. «

Thomas Vigild
– Spilanmelder for Politiken og underviser på Vallekilde Højskole i spiludvikling.

» Enighedseksperimentet er et underholdende rollespil, der ryster eleverne sammen, sætter deres refleksionsmuskler igang og giver dig nye perspektiver på din egen undervisning. Underviser du i demokrati, debat og medborgerskab, kan jeg kun anbefale spillet. «

Tine Dalskov
– Lærer på Tølløse Slots Efterskole.