fbpx

Frirummets pædagogiske arbejde

Frirummet er en vision om at forbedre den offentlige samtale og øge børn og unges demokratiske virkelyst. En undersøgelse1 fra 2016 viser, at selvom børn og unge i Danmark er verdensmestre i viden om demokratiet, er deres demokratiske engagement faretruende lavt. Over halvdelen af unge svarer i en anden undersøgelse2, at de ikke har lyst til at deltage i politiske debatter pga. tonen i debatten. I Frirummet vil vi stå sammen med børn og unge om at genskabe en demokratisk samtale, som man bliver klogere af. Der er brug for at styrke den demokratiske virkelyst, så alle føler sig som deltagere i samfundet.

De frie skoler har i kraft af deres tradition og frihed et særligt potentiale for at arbejde demokratisk og dermed styrke børn og unges deltagelse i den demokratiske samtale. I 2019 samler Frirummet derfor en række friskoler, efterskoler og højskoler i et netværk, som sammen vil arbejde og eksperimentere med, hvordan man som fri skole kan arbejde med debat og demokratisk virkelyst. Netværket vil fokusere på demokratiske initiativer i forhold til både undervisning, elevdemokrati og skolens engagement i lokalsamfundet.

I Frirummet tror vi på, at uenighed kan gøre os klogere, hvis der samtidigt er plads til at tvivle, lytte og reflektere. Tvivlen er eksistentiel, og den står centralt i vores pædagogiske projekt. Det samme gør initiativ og handling. Følelsen af, at man som barn og ung spiller en rolle i demokratiet, opstår ikke, bare fordi vi ved en masse om demokrati. Medborgerskab kræver engagement og ansvar, og derfor tager Frirummets pædagogiske projekt udgangspunkt i handling.

Frirummet har nedsat en referencegruppe af forskere og eksperter på området, som vil følge projektet løbende. Gruppen vil bidrage med aktuel viden om de frie skolers pædagogik og demokratisk dannelse. Se referencegruppen her

Kontakt Josefine Weng, pædagogisk ansvarlig i Frirummet, her.

Undervisningsmateriale

Har du brug for inspiration til demokrati og debat undervisningen? Frirummet har udviklet undervisningsmateriale, der kan bruges til at tage hul på diskussionen om, hvorfor det er vigtigt at turde sige sin mening og være uenige.

Frirummets referencegruppe

Lene Tanggaard
(AAU)

Jonas Lieberkind
(DPU)

Christian Hougaard-Jakobsen
(Midtsjællands Efterskole)

Marieke Brinck
(Den frie Lærerskole)

Maria Bruselius-Jensen
(CeFU)

Merete Wiberg
(AU)

Thomas Visby
(Vester Skerninge Friskole)

Simon Finnerup
(Den frie Lærerskole)

Leo Komischke-Konnerup
(UC Syd)

Camilla Mehlsen
(KU)

Jonas Møller
(Tidl. Roskilde Festival Højskole)

Ulla Højmark Jensen
(Professionshøjskolen Absalon)

Thomas Illum Hansen
(UCL)

Jonas Lysgaard
(DPU)

Kontakt Frirummet

Josefine Weng

Josefine Weng

Pædagogisk konsulent